Πληροφορίες και Οδηγίες Περιποίησης Χαλιών

Γιατί το χαλιά βγάζουν χνούδια?

Τις πρώτες εβδομάδες  που θα παραλάβεις το χαλί σου, κυρίως τα μάλλινα και τα πλενόμενα, είναι απόλυτα φυσιολογικό να μαδάνε και να αφήνουν χνούδια.

Σκούπιζέ το συχνά με την ηλεκτρική σκούπα, ειδικά στην αρχή και σταδιακά το χνούδι θα μειωθεί και θα εξαφανιστεί τελικά. Αν δεις σημεία ή κλωστές να εξέχουν μην τις τραβήξεις, γιατί θα χαλάσει. Κόψτε τες προσεχτικά με ένα ψαλίδι.

Συσκευασία

Το χαλί σας θα φτάσει σε εσάς συσκευασμένο σε κούτα, και όχι με τον παλιό τρόπο τυλιγμένο σε ρολό σακούλας πλαστικής. Το χαλί συσκευάζεται και φτάνει σε εσάς προσεκτικά διπλωμένο από την ίδια την benuta.

Και αυτό γίνεται για 2 λόγους.

Πρώτον, γιατί ο οικολογικός τρόπος ζωής έχει μπει πλέον στην συνείδηση μας και έτσι χρησιμοποιώντας χάρτινες (ειδικής αντοχής) κούτες συμβάλλουμε στην ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικού.

Δεύτερον, εάν το χαλί σας έφτανε σε ρολό, το μήκος του ρολού πολύ πιθανόν να ξεπερνούσε τα προβλεπόμενα μέτρα δεμάτων που έχουν ώς όριο μεταφοράς οι κούρριερ, συνεπώς θα έπρεπε να παραλάβετε με μεταφορική εταιρεία. Πράγμα που σημαίνει πως θα υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στην παραλαβή.

Οπότε, μην σου φανεί παράξενο που μπορεί να έχει τσακίσεις, γραμμές (σε μερικά είδη, όχι σε όλα)κλπ. Είναι προσωρινές. Μπορείς να στρώσεις το πέλος του με την ηλεκτρική σκούπα ή ακόμα και με το πόδι σου και να του δώσεις λίγο χρόνο να προσαρμοστεί στον χώρο.

Γενικές Συμβουλές!

Συνίσταται να περιστρέφετε το χαλί σας κάθε μερικούς μήνες, ώστε να αποφεύγετε το τα σημάδια από έπιπλα και τις τσακίσεις.

Επίσης, όλα τα καινούρια χαλιά ενδέχεται να έχουν μια μυρωδιά από το εργοστάσιο παραγωγής, η οποία φεύγει πολύ γρήγορα όμως. Χρειάζεται απλά να αερίζετε πολύ καλά τον χώρο που το τοποθετείτε!

Τι να κάνω όταν λερωθεί το χαλί μου!

Πάρε ένα βαμβακερό πανί και απορρόφησε το υγρό που έχει πέσει πάνω του. Πίεσε τον λεκέ , ΑΛΛΑ μην τον τρίψεις, γιατί ο λεκές θα απορροφηθεί ακόμα περισσότερο και μετά σίγουρα θα δυσκολευτείς πολύ να το καθαρίσεις.

Μπορείς να το πλύνεις με παιδικό σαμπουάν, να καλύψεις τον λεκέ με ένα βαμβακερό ύφασμα και να το αφήσεις όλη τη νύχτα. Το παιδικό σαμπουάν είναι απαλό με τις ίνες του χαλιού σε αντίθεση με τα κοινά καθαριστικά που μπορεί να το αλλοιώσουν σε υφή και χρώματα.

Μη μουλιάζεις τον λεκέ με πολύ νερό, διότι ο λεκές θα απλώσει και θα γίνει μεγαλύτερος. 

Αν ο λεκές είναι ξεραμένος, αφαίρεσέ τον με ένα μαχαιράκι.

Γενικά όμως όπως σε όλα τα πράγματα, αν θέλουμε να γίνει σωστά ο καθαρισμός συστήνεται να απευθυνθείτε σε ειδικό για καθαρισμό χαλιών.